Víme přesně: Kolik stojí provoz elektrického skútru. Proč se vyplatí?

Elektrické skútry představují levnou alternativu přepravy na kratší trasy. Jaké jsou reálné náklady tohoto způsobu cestování? A jak si aktuální výdaje na provoz snadno spočítat? 

Dojezd se vždy udává u konkrétního modelu na jedno nabití. Jedná se o modelovou hodnotu, která je ovlivněna celou řadou faktorů. Orientačně se proto při posuzování nákladovosti kalkuluje spíše spotřeba na 100 km, na níž lze ekonomiku provozu dobře ilustrovat a udělat si představu o tom, nakolik se provoz skútru v konkrétních podmínkách vyplatí.

Průměrná spotřeba elektrické energie, kterou s tímto dopravním prostředkem potřebujete pro ujetí 100 km, činí zhruba 3 kWh. Pokud budeme počítat s maximální částkou 6,05 Kč/kWh (současný vládou stanovený strop), pak jednoduchým vynásobením dojdeme k hodnotě 18 Kč na 100 km. Je ale pravděpodobné, že částka za provoz vašeho elektroskútru bude ještě nižší, protože většina dodavatelů energie již dodává 1 kWh levněji, než je vládní zastropování cen. 

A jaké jsou náklady na 100 km ujetých osobním automobilem se spalovacím motorem? Cena benzínu se nyní v průměru pohybuje kolem 38 Kč za 1 litr, cena nafty pak 33 Kč/l. Při průměrné spotřebě 6,5 litru na 100 km vychází částka za ujetí této vzdálenosti s benzínem 247 Kč a 215 Kč u naftového vozu. Jezdit na elektroskútru se zkrátka vyplatí!

 

Který model elektroskútru zvolit?

E-Babeta® - standardní verze

Legendární Babeta se nyní představuje i v elektrické verzi. Ekologická alternativa slavného modelu nabízí dojezd až 45 km na jedno nabití, skvělé jízdní vlastnosti a zajímavou výbavu – úsporné LED světlomety, digitální tachometr a praktické klíčky s dálkovým ovládáním a alarmem. Pro nabíjení postačí obyčejná elektrická zásuvka. Nyní navíc E-Babetu® pořídíte s praktickým kufrem a nosičem zdarma, čím ušetříte až 1600 Kč. K řízení E-Babety® od Racceway® nepotřebujete řidičský průkaz, technický průkaz a tím pádem odpadají i pravidelné technické kontroly. Všechny barevné varianty E-Babety® si můžete prohlédnout zde.

 

E-Babeta® – limitovaná edice

Prodlouženým dojezdem až 100 km, kotoučovými brzdami vpředu i vzadu a vyjímatelnou lithiovou baterií o kapacitě 27 Ah se pyšní limitovaná edice E-Babety®. Byla vyrobena v omezeném počtu kusů a je dodávána s dárkem zdarma v podobě kufru a nosiče. Perfektní jízdní vlastnosti zajišťují nastavitelné tlumiče vhodné i pro jízdu na nezpevněných cestách. Ani k jejímu řízení nepotřebujete řidičský a technický průkaz. Všechny vlastnosti E-Babety® v limitované edici naleznete zde.

E-Fichtl

Pamatujete se na starého Fichtla vašeho dědečka? Jeho nový, elektrický model od Racceway® je jeho ekologickou a úspornou verzí. Nabídne výkon motoru 250 W a maximální rychlost 25 km/h. Dojezd na jedno nabití může činit až 80 km při zvolení 30 Ah baterie (dojezd při 12 Ah baterii je 40 km, při 20 Ah pak. 60 km). Uzamykatelný kufr pojme i větší nákup a je tak praktickým společníkem pro cesty na nákupy, na ryby a další pojížďky. E-Fichtl se snadno ovládá a není zapotřebí řidičský ani technický průkaz. Vyberte si barvu E-Fichtlu, která vám bude nejlépe vyhovovat.

Kobra

Nejlevnější z rodiny elektroskútrů bez řidičáku je model Kobra. Disponuje dojezdem až 50 km a vyjímatelnou baterií pro snadné dobíjení. Je vybaven praktickým předním košíkem pro uložení např. nákupu. Nechybí ani LED osvětlení a zabezpečení dálkovým ovladačem s alarmem. Elektroskútr Kobra od Racceway® můžete zakoupit v různých barevných variantách a i za tento kompaktní stroj můžete usednout bez řidičáku i techničáku. Tím pádem vám odpadnou starosti s technickými kontrolami a můžete si jen užívat si pohodovou jízdu s elektroskútrem Kobra.

 

Prohlédnout všechny elektroskútry bez řidičáku.

Poznámka: Ceny energií a paliv jsou orientační ke dni 12. 5. 2023 a nereflektují dynamický vývoj trhu.