Jak postupovat při výběru

Ačkoli se někteří motoristé pořízení zavazadla brání, protože mají pocit, že se tím naruší sportovní vzhled stroje, záhy většina z nich dojde k přesvědčení, že zavazadlo je na všechny typy motocyklů velmi praktické.

Znatelně tak zvýšíte svůj požitek z jízdy a po ruce budete mít vše, co nutně potřebujete. Každý motorista by měl při výběru kufru zohlednit některá základní kritéria. Zejména jsou to:

Typ motocyklu

Prakticky základní dělení kufrů dostupných pro různé motocykly je právě podle typu motorek, pro které je můžeme využít:

  • silniční motorky všeho druhu
  • endura do terénu
  • choppery

Právě do první kategorie silničních motocyklů je možné zařadit i skútry. Při pořízení kufrů pro ně je dále nutné se zaměřit především na:

Provedení

Kufry na motorky se dodávají ve dvou základních provedeních, tj. horním a bočním. Boční kufry se většinou prodávají v páru. Proto je vhodné při ukládání zavazadel dbát na to, abyste jejich hmotnost rovnoměrně rozložili v obou z nich.

Jak vybrat kufr na skutr

Tyto kufry jsou určeny především k uložení těžších předmětů. Při montáži u nich nemusíte řešit mezičlánek v podobě plotny, postačí vám montážní sada.

Horní motokufry se nazývají jinak také topcase. Do horního kufru lze naskládat lehčí zavazadla, která však mohou být i více objemná. Uložíte sem snadno například oblečení. Využijete je také pro uložení přilby.

Horní kufry je možné namontovat na nosič nákladu, pokud ho motocykl má. K montáži bude většinou stačit samotný kufr a plotna. Toto řešení mají starší endura a některé skútry. U dalších typů motocyklů budete potřebovat montážní sadu. Horní kufry využijí hlavně ti, kteří cestují na delší vzdálenosti.

Materiál

Základním kritériem pro výběr kufru na jakoukoli motorku či skútr je materiál zavazadla. Motoristé si mohou pořídit plastový, potažmo hliníkový kufr.
Setkat se můžete někdy i s kufry koženými, které navíc mohou být vyztužené, aby držely lépe tvar. Nejčastěji bývají brašny vyrobeny z hovězí kůže. Zpravidla jsou menšího objemu. Oblíbené jsou však tyto typy spíše mezi majiteli chopperů a cruiserů.

Plní totiž zároveň i roli stylového doplňku, setkáte se na nich i s ozdobným kováním. Značnou nevýhodou tohoto druhu zavazadel je především vysoká cena. Kůže patří k nejdražším materiálům a za kvalitu i atraktivní vzhled se v tomto směru platí výrazně. Navíc je nutné o ni patřičným způsobem pečovat.

K nejběžnějším alternativám pak patří pro majitele skútrů hlavně kufry plastové. Plast může také někdy být kombinovaný se skelným laminátem. Plastové kufry na skútr jsou levné a mají aerodynamický tvar. Pro stroje o menším objemu se někdy tato zavazadla doporučují také proto, že na nich jednoduše i dobře vypadají.

elektroskútr s kufrem

Hliníkové kufry jsou oproti tomu velice robustní a odolné. Přežijí tedy i pád, hodí se tedy spíše pro motoristy, kteří vyrážejí na dlouhé trasy nebo se pohybují v náročnějším terénu. Kupují si je majitelé enduro motocyklů a obecně spíše terénních strojů. Není tak divu, že vykazují tyto kufry delší životnost. Vyrábějí se obvykle v hranatém provedení.

Při delších a náročnějších cestách je dokonce zkušení motorkáři využívají nejen k uložení věcí, ale i jako improvizované stolky nebo si na ně sedají

Velikost

Objem kufru se stanovuje v litrech. Nejmenší kufry obvykle pojmou maximálně jednu helmu. Naopak pro náročnější cestovatele, kteří potřebují mít po ruce více věcí, jsou vhodné objemnější kufry, které nabídnou více prostoru a pojmou bez problémů helmy dvě. Standardně se objem zavazadel na motorku pohybuje v rozmezí 10 až 120 litrů.

otevřený kufr na skútr

Správný rozměr je potřeba odvodit nejen od vzdálenosti, a tedy množství věcí, které chcete mít s sebou, ale také od toho, zda pojedete sami. Jestliže na cesty přiberete ještě spolujezdce, musíte počítat s tím, že množství věcí se znásobí. Zavazadlo je vhodné i na uschování povinné výbavy, pokud ji nemůžete uložit jinam.

V případě, že by vám stávající kufr svou kapacitou nestačil, máte samozřejmě vždy možnost si podle potřeby dokoupit i další zavazadlo.

Konstrukce

Velmi důležitá je i kvalita upevnění, tedy montážních držáků nebo ploten. U plastových kufrů jsou plotny plastové, u hliníkových najdeme robustní kovové držáky z oceli. K upevnění mohou navíc sloužit tzv. trubkové nosiče.

Pozor, způsob upevnění se liší v závislosti na výrobci a vždy musí odpovídat konkrétnímu motocyklu. Navíc potřebujete takový kufr, který bude kompatibilní s plotnou či držákem. V některých případech bývá montážní sada rovnou součástí balení vámi zvoleného zavazadla.

V případě, že byste se tak chystali montovat zavazadlo na vícero motocyklů, mějte na paměti, že každý motocykl by měl mít vlastní montážní sadu. Platí to jak pro kufry horní, tak také pro ty boční.

koupit kufr na skútr

Nosnost

Jednotlivé upevňovací systémy mají stanovenou nosnost, kterou není vhodné překračovat, abychom je mechanicky nepoškodili. Navíc by mohlo hrozit dokonce vylomení a odtržení kufru za jízdy.

Nosnost má dále význam i u zavazadla samého. V tomto směru vítězí především nejrobustnější hliník. Hliníkový kufr může oproti tomu plastovému nabídnout nosnost až 10 kg. Plastové kufry mají nosnost zhruba poloviční.

Zabezpečení

Hliníkové i plastové provedení kufrů dokáže nabídnout poměrně dobrou úroveň ochrany před zloději. Pevnou stěnu kufru není tak snadné mechanicky poškodit například proříznutím, jako je tomu u textilní brašny.

Pro větší bezpečnost vašich uložených věcí může být motokufr rovněž vybavený zámkem. Kufry mohou být navíc chráněny číselným kódem.

zamykatelný motokufr na skútr

Design

Designové provedení kufrů je přirozeně otázkou především subjektivního vkusu. Kufry se na trh dodávají ve velice pestré škále barevných variant od klasické černé přes stříbrnou či odvážnější červenou. V obchodech najdete řadu barevných alternativ. K dispozici rovněž u mnoha výrobců bývá elegantní matné provedení.

Zejména u plastových kufrů na skútr patří k aspektům, které jsou na nich vyzdvihovány, i moderní vzhled jednotlivých produktů. Podle názoru některých motoristů se hliníkové kufry na cestovní motocykly a skútry svým pojetím vyloženě nehodí.

Údržba motokufrů

Kufry na skútry nevyžadují žádnou zvláštní péči. V případě, že jsou znečištěné, je velmi snadno zbavíte veškeré špíny.
K tomu vám postačí voda s běžným saponátovým prostředkem. U plastových kufrů také výrobci doporučují po umytí ošetřit výrobek speciálním přípravkem na plasty. Další ošetřování materiálu či jiná údržba nutná není. Pouze se vyhněte vždy používání chemikálií a chraňte svůj kufr před mechanickým poškozením.

Textilní brašny

Samostatnou kategorii, která už se nedá tak úplně zařadit mezi kufry, tvoří textilní brašny. Taktéž jsou oblíbené především mezi majiteli skútrů, pro úplnost je proto zařaďme.

Vhodné jsou i pro začínající jezdce a jejich zásadní výhoda tkví v nízké ceně. Pojmou obvykle pár nejdůležitějších drobností, jako je například peněženka. Stejně tak jsou velmi lehké, kufr může vážit naproti tomu až 5 kg. Velmi často nabídnou voděodolný materiál. Proti mechanickému poškození však brašny nikterak odolné nejsou.

Zásadní výhodou brašen je i možnost upevnění na ty motocykly, které nemají montážní sadu, tudíž na ně upevnit boční kufr není možné. Pořizují si je mimo vlastníků skútrů hlavně majitelé tzv. naháčů a sportovních motocyklů. Na těchto typech motocyklů vypadají brašny zvláště zajímavě.
K dalším alternativám zavazadel na motocykl lze ještě mimo zmíněných možností přiřadit tankruksaky (tankvaky) či válce.

koupit kufr na skútr

Příslušenství pro motokufry

Kufr na skútr je navíc možné variabilně doplnit i různorodým příslušenstvím. K dispozici jsou například opěrky pro horní motokufr, které napomáhají ke zvýšení pohodlí spolujezdce.

Brzdová světla na kufr se využívají pro zvýšení bezpečnosti jezdců, neboť zvyšují viditelnost motocyklu při brždění. Některé modely kufrů mohou mít brzdová světla již integrovaná, případně je dodatečně dokoupíte.

Ke skútru je navíc možné pořídit přídavný nosič. Ten vám umožní ke kufru spolehlivě upevnit další zavazadlo, například v podobě batohu či vaku. Vyrábějí se v provedením kovovém, případně též plastovém.

přední kufr na elektroskútru

Ke zjednodušení vašeho ježdění vám poslouží přídavné tašky. Ty vám umožní jednoduše se sbalit na cesty a věci přenést, aniž byste museli hned demontovat celé zavazadlo. Takovéto brašny mohou být vybaveny praktickými ramenními popruhy pro snadnou přenositelnost i reflexními prvky. Některé se vyrábějí i z nepromokavých materiálů, takže vás na cestách nezaskočí ani horší počasí.

Ceny kufrů na skútr

I v tomto segmentu platí, že za kvalitu je vhodné si připlatit. Jednoznačně se vyhněte nákupu levných kufrů na skútr z nekvalitních materiálů.
Povětšinou touto horší kvalitou trpí motokufry asijské produkce. Takové produkty se především vyznačují nízkou životností. S otazníkem je i spolehlivost jejich uchycení, prakticky hrozí, že v čase samovolně upadnou.

Kvalitní kufry na skútry je možné pořídit v plastovém provedení přibližně kolem 1 000 Kč. Hliníkové kufry jsou citelně dražší, můžete za ně zaplatit i několik tisíc korun.

Stylový doplněk i pro váš skútr se značkou Racceway

Racceway je renomovaným výrobcem skútrů, a to primárně v elektroprovedení. Značka Racceway nabízí kromě moderních skútrů rovněž rozsáhlou doplňkovou výbavu i pro váš motocykl.

Pro každou modelovou řadu skútrů Racceway bylo navrženo příslušenství v podobě stylových kufrů z odolného PVS materiálu. Kufry jsou současně designovány tak, aby barvou ladily s dotyčným modelem skútru.

Ke spolehlivému upevnění kufrů na váš skútr poslouží zadní nosiče. Tyto nosiče vám umožní rozšířit úložný prostor vašeho skútru o zadní kufr. Se skútry Racceway je tento doplněk plně kompatibilní. Nosiče jsou vyrobeny z odolného a robustního materiálu.

koupit kufr na skútr