Různé druhy elektrokoloběžek

Elektrokoloběžek existuje několik typů. Pořídit si můžete městskou elektrokoloběžku, která je lehká a skvěle se vám na ní bude jezdit do práce nebo do školy. Další možností jsou skládací elektrokoloběžky, které mají skládací rám, dají se složit do auta, převést i přenést.

Těm, kteří touží vyrazit na delší výlet a do terénu, doporučujeme terénní elektrokoloběžky s velkými nafukovacími koly a pevným rámem. Sportovní elektrické koloběžky jsou zase vhodné pro jízdu na delší vzdálenosti nebo také na závodění. Mají vysoký výkon a dosahují vysoké rychlosti. Mají také velký dojezd (až 100 km).

Elektrická koloběžka pro dospělé i pro děti

Na elektrický koloběžkách mohou jezdit jak dospělí, tak i děti. Elektrokoloběžky pro dospělé se vyznačují větší nosnosti a větší maximální rychlostí. Dětské elektrokoloběžky obvykle jezdí maximálně 15 km/h. V naší nabídce najdete elektrokoloběžky pro dospělé i děti. Menší děti či pro méně zkušené máte v nabídce elektrická odrážedla Eljet. A samozřejmě je také třeba, aby měly děti nasazenou helmu.

elektrické koloběžky pro dospělé eljet

Elektrická koloběžka se sedátkem

Elektrická koloběžka se sedátkem se vyznačuje robustní konstrukcí a pohodlným sedátkem. Trochu se podobá skútru, ale je kompaktnější. Hodí se především pro starší uživatele, ale používat ji určitě může kdokoliv. Vhodná je nejen pro osoby s omezenou schopností pohybu, ale například i na jízdu na delší vzdálenosti. 

Elektrická koloběžka do terénu versus koloběžka na silnici

Zatímco do terénu se hodí především elektrokoloběžky s většími nafukovacími koly (vyšší pneumatiky vám zajistí větší komfort při jízdě, neucítíte tolik nerovnosti), ve městech využije spíše lehčí koloběžky s menšími koly. Koloběžka do terénu by měla mít vyšší výkon, aby byla schopná zdolat kopce a překonat terénní nerovnosti. Do terénu jsou vhodné elektrické koloběžky s výkonem nad 800 W.

Elektrická koloběžka pro seniory

Elektrokoloběžka pro seniory by měla mít masivní konstrukci a ideálně i sedátko. Pak se seniorům stane skvělým pomocníkem při nákupech, delších výletech nebo při cestách k lékaři. Spolehlivě je doveze tam, kam už by sami nedošli.

Skládací elektrokoloběžka

Skládací elektrokoloběžky se vyznačují skládacím rámem. Lze je snadno složit a dát do auta, skříňky v práci nebo je přenášet. Vždy sledujte, jakou má koloběžka hmotnost.

skládací el. koloběžky

Typy baterií

Baterie ovlivňuje výkon, dojezd a cenu elektrokoloběžky. Nejčastěji se používají baterie lithiové. Existují také baterie s NiMH nebo NiCd. Při výběru elektrokoloběžky byste se měli zaměřit především na to, jakou má baterie kapacitu (čím větší je kapacita baterie, tím dál koloběžka dojede). U většiny elektrokoloběžek najdeme baterie s kapacitou 200 až 500 mAh. 

Speciální tip pro vás: Kvalitnější elektrokoloběžky dokážou během brzdění dobíjet baterii (rekuperace energie). Dojezd koloběžky se tak může prodloužit až o několik kilometrů.

Nosnost a rychlost

Elektrokoloběžky mají obvykle nosnost od 100 do 150 kg. Maximální rychlost elektrokoloběžek je 25 km/h. Pokud chcete jezdit rychleji, musíte vlastnit platný řidičský průkaz. 

Počítejte s tím, že většina elektrokoloběžek je opatřena omezovačem rychlosti. Ten jezdci nedovolí překročit určitou rychlost.

Jak pojistit elektrokoloběžku

Povinné ručení na elektrokoloběžku

Od 1. dubna 2024 došlo k některým změnám v zákonech. Koloběžky s maximální konstrukční rychlostí nad 25 km/h a koloběžky s hmotností nad 25 kg a maximální konstrukční rychlostí nad 14 km/h jsou nově považovány za motorová vozidla.

Zatímco SPZ ani technickou prohlídku elektrokoloběžky mít nemusí, povinné ručení ano. Nezbytné jsou také odrazky, bílé světlo vpředu, červené světlo vzadu a dvě na sobě nezávislé brzdy.

Pojištění na elektrokoloběžku

Pojištění na elektrokoloběžku oceníte především v případě nehody. Případnou újmu, která vznikne provozováním elektrokoloběžky, zaplatí pojišťovna, u které bylo sjednáno povinné ručení.

Co se stane, když povinné ručení mít nebudete? Hrozí vám pokuta. 

Kde pojistit elektrokoloběžku

Pojištění na elektrokoloběžku (a další drobná neregistrovaná vozidla) si můžete sjednat u některé z pojišťoven, a to například u pojišťovny UNIQA, Kooperativa nebo třeba u Generali pojišťovny. Pojišťovně budete muset kromě svých osobních údajů sdělit jaký máte typ koloběžky a jaké je její výrobní číslo.

pojištění elektrických koloběžek

Jak jezdit na elektrické koloběžce

Začínáte s jízdou na elektrokoloběžce? Pak si určitě nasaďte na hlavu helmu a vezměte si chrániče loktů a kolen (nebo alespoň oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi).

Jízdu si nejprve vyzkoušejte na rovné silnici, kde není hustý provoz. Zkuste se rozjet, zabrzdit si a také si vyzkoušejte zatáčení. Jak jet? Umístěte jednu nohu na koloběžku, druhou nohou se odrazte od země. Poté pomalu přidávejte plyn. Pokud chcete zatočit, otočte pomalu řídítky do směru, kam chcete zatočit. Chcete zastavit? Pomalu zabrzděte zadní brzdou, trochu se zakloňte a pokrčte kolena. Nakonec koloběžku zaparkujte.

Nejčastější chyby při jízdě na elektrokoloběžce

Mezi největší chyby při jízdě na elektrokoloběžce patří příliš rychlé pohyby. Pokud přidáte moc plynu, kolečka poskočí dopředu a vy spadnete. K pádu může vést i prudké brždění. Nebezpečná je i jízda do zatáček, a to především tehdy, pokud se příliš nakláníte.

Neřiďte jednou rukou, za jízdy netelefonujte. Nejezděte na elektrokoloběžce s druhou osobou a před jízdou nepijte alkohol. Pokud vaše koloběžka umožňuje jízdu v dešti, pamatujte na to, že na mokrém povrchu se elektrická koloběžka chová podstatně jinak. Pneumatiky kloužou.