Máte už delší dobu v hledáčku svůj vysněný model nového elektroskútru, od jehož pořízení vás nyní dělí pár kliknutí na internetu či jedna návštěva prodejny?

Jen byste si před finální koupí přece jen rádi udělali 100% jasno v otázce, zda bude nutno váš nový stroj někde přihlašovat, registrovat, sjednávat na něj povinné ručení, nebo zda se v daném případě obejdete bez jakéhokoli papírování na úřadech?

V úvahu přichází obě varianty. Záleží na tom, pro jaký typ elektroskútru či elektromotocyklu jste se rozhodli.  V dnešním článku vám ohledně podmínek registrace elektrického skútru uděláme pořádek jednou provždy.

1) Elektroskútry bez nutnosti registrace

Jak poznat, že jste si vybrali model, ke kterému nemusíte vyřizovat žádné „papíry“? Jednoduše.

Do kategorie elektrických skútrů, jež není nutno nikde přihlašovat, se obecně dají zařadit e-skútry, na které nepotřebujete řidičský průkaz.

Podle vyhlášky patří mezi elektroskútry bez řidičáku všechny modely zařazené do kategorie malých mopedů s elektrickým pohonem,

  • které svým výkonem nepřesahují 250 W v trvalém výkonu, respektive 1000 W při chvilkovém výkonu v maximální zátěži, a které
  • primárně fungují jako kolo (mají šlapky). Elektromotor zde má řidiči „pouze“ dopomáhat v jízdě.
  • Jejich rychlost je také zpravidla elektronicky omezena na max. 25 km/h.

Takové elektrické skútry tedy nemusíte nikde registrovat, neřešíte u nich jak řidičák, tak ani registrační značku, technický průkaz ani povinné ručení.

Ze sortimentu našich elektromotorek/elektroskútrů značky RACCEWAY, sem patří všechny e-skútry z řady e-BABETA, e-FICHTL či e-MOPED.

elektroskútry racceway

2) Elektroskútry s nutností registrace

Na všechny ostatní stroje, které nesplňují výše uvedené podmínky, už budete potřebovat řidičský průkaz (min. typu AM od 15 let) a také bude nutné nechat dopravní prostředek zaregistrovat na odboru dopravy do evidence motorových vozidel.

Mezi elektrické skútry, na které budete potřebovat řidičák a musíte je rovněž registrovat, patří všechny modely z řady RACCEWAY CITY, RACCEWAY SMART, RACCEWAY EXTREME a RACCEWAY CENTURY.

Zajímá vás, jak je to přesně s řidičským oprávněním na elektroskútr? Projděte si náš předchozí článek Jak vybrat elektroskútr, kde jsme se mimo jiné věnovali právě podmínkám řidičáku pro jednotlivé typy elektromotorek.

Máte-li tedy v plánu brázdit městské ulice na silnějším stroji, čeká vás po koupi nového elektroskútru jedna návštěva pojišťovny a jedna cesta na úřad. Nejedná se o žádné složité úkony. Jen s první vyjížďkou bude potřeba počkat do okamžiku, než nezbytné papírování vyřídíte.

Přihlášení elektroskútru krok za krokem

Jak registrovat elektrický skútr v ČR a jak na Slovensku? Co vše budete k vyřízení veškerých formalit potřebovat?

Postup při registraci v České republice

Proces přihlášení skútru do registru silničních vozidel spočívá ve sjednání povinného ručení, získání velkého i malého technického průkazu (TP) a registrační značky (RZ).

Pro samotné přihlášení elektromotocyklu na dopravním odboru budete potřebovat tyto doklady:

  • COC list
  • Platná zelená karta
  • Originál dokladu o koupi elektromotorky (např. kupní smlouva, faktura)
  • Doklad totožnosti (občanský průkaz)

Při registraci na úřadu se vozidlo fyzicky nekontroluje, v tomto okamžiku tedy zatím nemusíte mít vyřešenou povinnou výbavu. Tu potřebujete mít v pořádku až při první vyjížďce.

Co je COC list

Jakmile si koupíte nový elektromotocykl/elektroskútr, automaticky společně s ním obdržíte tzv. COC list (Certificate of conformity). Jde o průvodní dokument vozidla (většinou v anglickém jazyce), který automaticky vydává výrobce a slouží k první registraci vozidla. Zpravidla bývá uložen pod sedlem motocyklu.

coc list pro skútr

Česky se dá výraz COC přeložit jako „potvrzení o shodě“. Jedná se o mezinárodně platný doklad, který obsahuje všechny potřebné údaje o vozidle, nezbytné pro první registraci. Součástí COC listu je proto i jedinečné VIN.

Bez COC listu by vám na registru silničních vozidel nezapsali vozidlo do evidence a nedostali byste technický průkaz.

1) Sjednejte si povinné ručení – platná zelená karta

Sjednání povinného ručení (pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), respektive získání zelené karty je první krok, který je potřeba udělat bezprostředně po koupi e-skútru.

Vydaná zelená karta je nezbytná proto, abyste si mohli elektromotorku nechat přihlásit do evidence silničních vozidel. Bez zelené karty totiž úřad nemůže zahájit řízení a vydat technický průkaz.

Dříve než se vydáte na dopravní odbor, najděte si vhodnou pojišťovnu, u které si povinné ručení na počkání založíte. Případně si pojištění sjednejte on-line.

Pro vyřízení pojistky budete potřebovat:

  • Výše zmíněný COC list (certifikát obsahuje všechny potřebné informace, které pojišťovna pro sjednání pojistky vyžaduje.)
  • Občanský průkaz

Dobrá zpráva pro všechny majitele elektrických skútrů a motorek je, že pojišťovny se mezi sebou v rámci konkurenčního boje často předhání v tom, kdo vyrukuje s cenově atraktivnější nabídkou. V rámci povinného ručení na elektrická, tj. ekologická vozidla často mívají speciální kampaně, kdy za pojištění neplatíte buď žádný poplatek, nebo se řádově vejdete do částky 200 až 300 Kč ročně.

A proč to bez pojištění nejde? Elektroskútr se považuje za motorové vozidlo, při jehož provozování budete účastníky silničního provozu a můžete potenciálně způsobit dopravní nehodu. Bavíme se samozřejmě stále o modelech, na které potřebujete řidičský průkaz. Proto je pojištění odpovědnosti z provozu vozidla v případě těchto elektromotorek povinné.

koupit elektroskútr

2) S COC listem a ostatními doklady vyrazte na dopravní odbor

Nyní vás čeká druhý krok, a to přihlášení vašeho nového elektromotocyklu do evidence silničních vozidel.

Jakmile máte v ruce zelenou kartu, zamiřte na dopravní odbor – registr silničních vozidel. Zde zažádáte o přihlášení nového vozidla. Nemusíte nutně chodit na dopravní inspektorát v místě svého bydliště, přihlášení vozidla lze vyřídit na kterémkoli úřadě s rozšířenou působností (toto platí od června 2017).

dopravní odbor

Podrobné informace k postupu při registraci silničních vozidel jsou uvedeny na stránkách ministerstva dopravy např. zde.

K přihlášení elektroskútru/elektromotorky budete potřebovat:

  • COC list
  • Originál zelenou kartu o pojištění vozidla
  • Originál dokladu o koupi vozidla (kupní smlouva či faktura)
  • Doklad totožnosti
  • Vyplněnou Žádost o zápis silničního vozidla do registru silničních vozidel (aktuální znění žádosti najdete ke stažení on-line na webových stránkách příslušného dopravního odboru nebo přímo osobně na úřadě).

Vyřízení je zpravidla na počkání (během několika minut). Při registraci e-skútru odevzdáte na úřadě COC list a místo něj obdržíte velký i malý TP a bude vám přidělena registrační značka.

Vyberte si typ registrační značky

Můžete si zvolit mezi standardní registrační značkou (klasická SPZ) nebo tzv. registrační značkou elektrického vozidla (začíná písmeny EL). Podrobnosti k registračním značkám upravuje vyhláška č. 343/2014 Sb., o registraci vozidel. Klasickou SPZ dostanete ihned, na elektrickou se čeká cca týden.

Z našeho pohledu je lepší nechat si RZ elektrického vozidla. Registrační značka elektrického vozidla totiž oproti té standardní SPZ může nabídnout další výhody. Mimo jiné upravuje vjezdy do určitých zón ve městě či možnosti parkování.

spz elektroskútru

Pro zájemce se nabízí také RZ na přání. Za nadstandard mít značku třeba se svým jménem zaplatíte 5000 Kč za jednu tabulku a na její vyrobení si počkáte asi 3 týdny.

A co poplatky, bude vás zápis elektrického skútru do registru něco stát?

Dobrá zpráva. Za přihlášení nového elektrického skútru nemusíte platit žádný poplatek.

Podle zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, jsou za zápis do registru vozidel v případě motocyklů/skútrů běžně účtovány tyto poplatky:

  • 300 Kč za motocykl do 50 cm3
  • 500 Kč za motocykl nad 50 cm3

Ovšem, jak zákon sděluje dále, od tohoto poplatku jsou osvobozeny úkony, při nichž je současně přidělena registrační značka elektrického vozidla. (Viz položka č. 26 v příloze zákona o správních poplatcích)

Pokud tedy budete mít přidělenou registrační značku elektrického vozidla, žádné poplatky za zápis do evidence neplatíte.

3) Nahlaste své pojišťovně přidělenou SPZ a číslo velkého technického průkazu

Jakmile budete mít přepis vyřešen, nezapomeňte ještě znovu kontaktovat svou pojišťovnu, kde jste si sjednali povinné ručení, a nahlásit jim přidělenou SPZ a také číslo velkého technického průkazu.

Jak je to s technickou kontrolou?

Platnost technické kontroly je závislá na kategorii vozidla:

  • U nového elektrického skútru s rychlostí do 45 km/h máte technickou platnou 6 let od koupě. Následně pak musíte na STK každé 4 roky.
  • Pokud byste si pořídili silnější elektroskútr, pak vám první technická platí 4 roky od koupě, další pravidelné prohlídky bude nutno absolvovat každé dva roky.

Postup při registraci na Slovensku

Přihlášení do registru vozidel probíhá u našich sousedů na „Okresnom úrade – odbor cestnej dopravy.“ Postup je podobný jako v České republice. Ve zkratce asi takto:

1) S novým skútrem absolvujete tzv. kontrolu originality – na tu je potřeba zajet jako první. Dostanete potvrzení, že je vše v pořádku, následně můžete zažádat o registraci elektroskútru do evidence silničních vozidel.

2) Navštívíte příslušný okresní úřad – odbor silniční dopravy, kde odevzdáte COC list a místo něj dostanete technický průkaz. K vyřízení je potřeba předložit následující dokumenty:

  • Doklad o koupi vozidla z ČR na Slovensko (originál kupní smlouva či faktura)
  • COC list – certifikát od výrobce skútru (To je stejný dokument jako v případě přihlašování skútru v ČR.)
  • Doklad o absolvované kontrole originality ne starší než 10 dnů
  • Doklad totožnosti

3) S vydaným TP následně zajdete na pojišťovnu a sjednáte si zákonné pojištění (podobně jako povinné ručení v ČR).

4) S uzavřenou zákonnou pojistkou se vrátíte na okresní úřad, kde vám na evidenci vozidel přidělí SPZ. Případně zaplatíte místní správní poplatky (jsou-li účtovány) a je hotovo.

Zbystřete, pokud uvažujete o provozu a registraci elektromotorky/elektroskútru v jiném státě

Obecně, pokud uvažujete o pořízení elektrického skútru a jeho následné registraci i provozu v jiném státě, než je ČR, ať už se bude jednat o prodej do státu v rámci EU či mimo EU, určitě si v prvé řadě vždy zjistěte podmínky prodeje a náležitosti provozu e-skútrů v daném státě. Ať pak nenarazíte na neočekávané komplikace, vysoké poplatky apod.

zápis na registr vozidel

Žádný výrobce ani prodejce, v našem případě firma Rulyt s. r. o., výrobce elektromotocyklů RACCEWAY, totiž v žádném případě nenese odpovědnost za případné problémy a vícenáklady spojené s provozem či registrací elektromotocyklů RACCEWAY mimo Českou republiku.

Hurá na spanilou jízdu. Na co ještě nezapomenout?

Na povinnou výbavu i bezpečí své osoby. S jízdou na elektroskútru je to podobné jako na motorce. Ačkoli rychlost jízdy může být podstatně nižší, opatrnější, tzv. „na pohodu“, vždy pamatujte na to, že v silničním provozu nejste nijak chráněni. Nemáte kolem sebe bytelnou karosérii a v záloze airbag jako v autě.

Že je povinné chránit si při jízdě hlavu přilbou, není třeba zdůrazňovat. Investici do helmy na motorku určitě nepodceňujte a raději si připlaťte za kvalitní model. Jsou věci, na kterých se zkrátka nevyplatí šetřit.

Nepodceňujte ale ani vhodné oblečení, obuv a reflexní prvky. V horkém létě je sice jízda s větrem ve vlasech, v šortkách, tričku a žabkách maximálně pohodlná, ale jen do doby, než se v první nepřehledné zatáčce nečekaně potkáte s trochu zákeřného štěrku. A na bolestivě sedřená kolena a lokty památku mít jistě nechcete.

V případě silnějších e-skútrů přesahující rychlost dvoukolového mopedu, tj. s maximální rychlostí nad 45 km/h, je také podle vyhlášky potřeba mít ve výbavě i motolékárničku. Nic ale nepokazíte, pokud si motolékárničku pořídíte vždy, bez ohledu na výkon stroje. Váš elektroskútr ji snadno uveze, a navíc nikdy nevíte, kdy se vám její obsah může na cestách hodit.

Tak teď už snad máte všechno a můžete bez obav vyrazit vstříc dobrodružství!

Cože, nemáte? Že vám stále chybí to hlavní – ten nový, nablýskaný elektrokrasavec zaparkovaný u vás v garáži? Protože se prostě ne a ne rozhodnout pro konkrétní model?

Pak je skutečně nejvyšší čas to napravit a konečně přetavit sen v realitu. Třeba vám k tomu pomůže náš praktický průvodce Jak vybrat elektroskútr. Nebo rovnou prolustrujte nabídku spolehlivých strojů RACCEWAY v našem e-shopu a vyberte si model, který vám sedne po všech stránkách.